Rondom kanker

De diagnose kanker is zó ingrijpend. Een lawine van vragen komt over je heen. Je wordt geconfronteerd met de eindigheid van je leven, ook al is kanker tegenwoordig gelukkig heel vaak geen doodsvonnis meer. Verdriet, angst, boosheid, onzekerheid, alles komt voorbij. En toch kun je soms ook nog lachen. Het is een kolkend vat met emoties. Je wereld wordt ineens beperkt tot één onderwerp en alles wat daarmee te maken heeft. En op een gegeven moment zal je misschien ook verdieping in je leven ervaren. Langs welke weg het proces je ook brengt, ondersteuning van iemand die betrokken en ook ervaringsdeskundige is en daarnaast goed afstand kan nemen kan heel welkom zijn.

Van angst naar je grootste kracht
Vanuit de verwarring, pijn en verdriet kun je in je grootste kracht komen. Ik weet wat het is om de diagnose kanker te krijgen. Healing Touch en ademsessies hebben mij destijds geholpen om in mijn kracht te blijven staan en zelfs nog meer zelfvertrouwen op te bouwen. Vanuit mijn persoonlijke ervaring met kanker en mijn ervaring als coach en therapeut kan ik je ondersteunen bij het overwinnen van je angsten door in contact te komen met dat wat zich in jou afspeelt in deze nare periode. Zo kan je jouw diepe verlangen voelen om te overleven, je levenskracht. Vanuit dat verlangen ga je op weg naar leven vol vertrouwen en energie.

Verzachten
De diagnose en de behandeling(en) zijn heftig. Een Healing Touch behandeling geeft letterlijk meer rust in de dagen na de diagnose. Healing Touch behandelingen zijn een goede voorbereiding op de behandelingen in het ziekenhuis doordat het lichaam en geest tot rust komen. Het brengt balans in je energiesysteem en het maakt ruimte voor de veranderingen die er onvermijdelijk gaan komen. Ook helpt het de bijwerkingen van narcose, bestraling en chemotherapie te verminderen. Voor mij waren de Healing Touch behandelingen een uitkomst. Mijn lichaam en emoties kwamen tot rust.

Uit onderzoek is gebleken dat ongeveer 20% van de mensen met een diagnose kanker nadat ze genezen last hebben van een PTSS (post traumatische stress stoornis). Bij schrik en angst beperken de meeste mensen hun ademhaling door hoger en minder diep in te ademen. Daarmee beperk je de voeding (zuurstof) voor je lichaam. Juist bij kanker is zuurstof extra belangrijk. Zie o.a. het onderzoek dat aan de Universiteit van Leuven is gedaan.  Zuurstof is de meest essentiële voeding voor je lichaam.  Een Transformational Breath®-sessie helpt bij het ruimte geven aan de emoties in deze onzekere periode en te komen bij je innerlijke kracht. Vertrouwen op je innerlijke kracht zorgt ervoor dat je beter in staat bent om in deze hectische periode door te gaan. Dat vertrouwen kan ook een positieve invloed hebben op herstel en prognose. De inademing gaat over het innemen van het leven. Dat is wat je wilt als de dood om te hoek komt kijken. Je longen zijn je ademhalingsorgaan. En longen hebben een link met verdriet en onderdrukt verdriet kan tot angst en paniek leiden. Als je in staat bent om goed door te ademen in deze periode voel je  je krachtiger en ben je beter in staat de regie te nemen over je leven. Belangrijk als er veel beslissingen te nemen zijn. Met de uitademing verlaten veel afvalstoffen het lichaam. Tijdens de behandeling krijgt je lichaam met belastende stoffen te maken (narcose, chemo). Hoe sneller de niet meer noodzakelijke stoffen uit je lichaam zijn, hoe eerder je weer fitter bent.

Coachingstraject
Wil je prettiger voelen tijdens het ziekteproces door de emoties het hoofd te bieden, dan raad ik je aan het coachingstraject ‘Beter leven met kanker’ aan te gaan. Je zult meer op jezelf en je lichaam leren vertrouwen, hoe gek dat laatste misschien ook klinkt. De meeste mensen krijgen meer energie, waardoor je kwaliteit van leven zal verbeteren. Het traject zal op maat gesneden zijn én een aantal vaste componenten bevatten. Doel is dat jij weer in contact komt met jezelf en de regie in handen kunt nemen.

Je bent vast benieuwd naar meer uitgebreide informatie. Neem gerust contact op.

Jij en je partner
Een ernstige ziekte als kanker brengt veel teweeg in jouw leven, in dat van je partner en gezin en in jullie onderlinge relatie. Ieder van jullie gaat op zijn eigen manier om met het slechte nieuws. Jullie gaan niet gelijk met elkaar op in de verwerking ervan. Dat geeft vaak onbegrip, zeker als jullie het lastig vinden om erover te praten. Ieder heeft zijn eigen onzekerheden, angsten en beelden van de toekomst. Als jij degene bent met kanker heb je misschien andere wensen met betrekking tot de behandeling dan je familie. Hoe houd je je daarin staande?

Het kan helpen om met je vragen en angsten met iemand te praten die in dezelfde situatie heeft gezeten en begrijpt waar het over gaat. Mijn ervaring met kanker zou mij een goede gesprekspartner voor jullie kunnen maken. Door samen in gesprek te zijn krijg je meer overzicht in het doolhof van vragen.
Daarnaast kan ik jullie ondersteunen met Healing Touch behandelingen. Ze geven je meer rust en zorgen ervoor dat je beter met de situatie kunt omgaan.

Workshop ‘Zie elkaar bij ziekte’
Heel vaak helpt het ook om met anderen in dezelfde situatie te praten en ervaringen uit te wisselen. Daarvoor heb ik de workshop ‘Zie elkaar bij ziekte’ ontwikkeld. De workshop is bedoeld voor partners waarvan één geconfronteerd is met een ernstige en levensbedreigende ziekte. In deze workshop krijg je inzicht in hoe ieder voor zich het ziekteproces ervaart, hoe je met elkaar in contact blijft. We sluiten zo’n dag af met een ademsessie of een instructie hoe je je partner een ontspannende Healing Touch behandeling kunt geven.

De kracht van kwetsbaarheid: mijn eigen ervaring
Toen mijn omgeving hoorde dat ik borstkanker had kreeg ik reacties als ‘en nu ga je het gevecht zeker aan’. Een begrijpelijke reactie, maar het streek mij recht tegen de haren in. Hoezo vechten? Een gevecht kost energie. Die kostbare energie wilde ik gebruiken voor mijn herstel. Elke keer als ik een doemscenario voorbij zag komen, riep ik mezelf tot de orde en zocht een weg om vanuit rust de situatie te overzien en ermee om te gaan. Hulp zoeken, praten, huilen, overleggen met artsen en verpleegkundigen en met die informatie mijn eigen plan trekken. Daarbij lukte het vaak om de onontkoombare angst te minimaliseren.

Ik was kwetsbaar en maakte mij met mijn houding soms ook kwetsbaar in het overleg met artsen. Althans, dat dacht ik. Doordat ik zo duidelijk was wat voor mij belangrijk was heb ik veel begrip en ruimte kregen om dat te doen wat ik nodig vond. Ik had in die periode veel baat bij de behandelingen die ik hier genoemd heb. Daarom gun ik ze jou ook!

Disclaimer
Een Healing Touch behandeling en een Transformational Breath®-sessie zijn aanvullingen op de reguliere behandeling, nooit een vervanging. Beide methoden helpen je beter met de stress en emoties om te gaan en laten regelmatig zien dat het helpt om sneller  te herstellen na de behandelingen, maar geven geen garantie op totaal herstel.

Aanvullende informatie
Kijk ook eens bij Healing Touch, Coaching en Workshop ‘Zie elkaar bij ziekte’.


Ervaringen van anderen met Healing Touch

Theo (darmkanker)
Door Healing Touch word ik rustiger, verdwijnt mijn stress en depressieve gevoelens.

Gertrude (schildklierkanker)
Doordat ik de medische behandeling aanvulde met  Healing Touch, kon ik na een grote rugoperatie direct naar mijn kamer, had ik geen last van misselijkheid en de enorme pijn die de dokter voorspeld had, beleef weg. Ook was ik met 3 dagen thuis i.p.v. de daarvoor geldende 5 dagen.