Wat je zegt ben je zelf!

Lente-overpeinzingen

Afgelopen week was ik bij een workshop van de Boostfabriek waar het onder andere ging over de balans in je leven. De relatie tussen gezondheid, relaties, werk en geld. Of je lekker in je veld zit heeft te maken met de balans tussen deze vier pijlers in je leven. Welke pijler je ook aanpakt om te veranderen, het heeft invloed op de andere drie pijlers.

Het is lente. De tijd van ontluiken, nieuwe groei en aanschouwen van alle schoonheid die er in de natuur en in onszelf te vinden is. Terwijl ik dit schrijf snijdt de ijskoude oostenwind door alles heen. Maar de zon schijnt en het licht geeft aan dat het nieuwe lenteseizoen eraan komt. Hoewel ik van alle seizoenen hou, is de lente toch mijn favoriet. Ik wordt blij van het licht, de eerste vlinders die in de tuin fladderen, de sneeuwklokjes, krokussen en tulpen die zichzelf in alle schoonheid laten zien. Nu in de snijdende kou staat alles wat bezig was te ontluiken weer even stil. Het benodigde licht is er wel, maar de warmte-energie wordt nu gemist. En als die warmte terugkomt  barst de groei weer los. Om te kunnen overleven passen de planten en dieren zich aan de omstandigheden aan. Die doen niets wat hun dood kan bespoedigen. Met andere woorden: ze zorgen goed voor zichzelf.

Hoe is het met jouw groei? Hoeveel warmte geef jij jezelf? Hoe vaak zet je jezelf in de kou? Kies je niet voor jezelf, maar voor de ander, terwijl je in de valkuil trapt dat je het voor jezelf doet? De ander waardeert je hopelijk voor wat je doet. En natuurlijk: dat is dat fijn!
Sta je wel eens stil wanneer je inteert op je reserves of wanneer je jouw reserves aanvult? Hoe vaak doe je iets waarvan je het gevoel hebt dat het jou echt voedt (en dan bedoel ik niet dat stuk chocola wat je neemt om jezelf te belonen voor iets wat je misschien liever niet had gedaan).

Warmte
Ook voor jou geldt dat de warmte die jij jezelf geeft borg staat voor groei. De basis voor een betere balans in je leven is dat je zorgt dat je niet inteert en uitdroogt. Geen plant of dier in de natuur houdt dat vol. Waarom jij dan wel? Omdat je zoveel doorzettings- en uithoudingsvermogen hebt? Omdat jouw hoofd je allemaal verhaaltjes vertelt dat het best wel goed is wat je doet? Heb je je wel eens afgevraagd wat het waarheidsgehalte van al die verhalen is? En hoe lang denk je het te kunnen volhouden?

Onuitputtelijke bron
Een jaar of 15 geleden dacht ik ook nog dat ik een onuitputtelijke bron van energie had. Lange dagen op het werk, steeds nieuwe dingen oppakken, een volle sociale agenda. Totdat ik op een dag bij het lezen van een vergaderstuk ineens heel erg misselijk werd. Toen wist ik zeker wat ik eigenlijk al langer wist, maar niet wilde weten. Ik was te ver gegaan. Ik kon niet meer. De eerste tijd thuis met ziekteverlof ging ik pas voelen hoe oneindig moe ik was. Ik kon het niet meer verstoppen of onderdrukken door altijd maar bezig te zijn zonder te luisteren naar de signalen van mijn lichaam en naar de vraag die steeds maar terugkwam ‘wat vind ik nu eigenlijk echt leuk en belangrijk, waar wordt ík blij van?’.

Toen wist ik dat het anders moest. Dat ik zelf de keuzes moest maken wat wel en wat niet in mijn agenda kwam te staan. Ik moest mezelf gaan voeden in plaats van mezelf uithongeren door steeds weg te geven. Ik moest de balans opmaken tussen wat me energie gaf en wat me energie kostte. Ik kan je adviseren om af en toe eens zo’n lijstje te maken. Ik ben benieuwd welk lijstje het langst is, de energiegevers of de energievreters.

Wat je zegt ben je zelf
Wat ík zeg ben ík zelf! Het verhaal dat je hier leest, is mijn verhaal. De vragen die ik aan jou stel, zijn de vragen die ik aan mezelf heb gesteld en die ik mezelf nog steeds met enige regelmaat stel. Dat balanslijstje is voor mij ook nog steeds een item. Af en toe stilstaan als het te koud wordt, kijken wat ik mis en dat weer aanvullen met liefde en warmte voor mijzelf. De gunfactor voor mezelf mag en móet er zijn.

De vier pijlers
Terug naar de vier pijlers aan het begin van mijn verhaal. Toen mijn lichaam aangaf dat het niet meer ging (pijler gezondheid), moest ik in eerste instantie iets veranderen in mijn werk (pijler werk). Maar dat was niet het enige, ik moest vooral iets veranderen in de relatie met mezelf (pijler relaties) en dat had weer invloed op de relatie met de mensen om me heen in het werk en privé (pijler relaties). Uiteindelijk heb ik besloten om korter te gaan werken en in een later stadium zelfs te stoppen met mijn baan in loondienst en iets totaal anders te gaan doen (pijler geld). Het resultaat: mijn man vindt me veel leuker, de activiteiten in mijn praktijk geven me veel meer voldoening. Ik word er heel blij van, het geeft me meer rust en tijd om echt van binnenuit iets voor anderen te kunnen doen in werk en privé. Kortom, ik ben beter in balans. Naast mijn werk is er nu tijd voor vrijwilligerswerk in een inloophuis voor mensen die van dichtbij met kanker te maken hebben. Daar heb ik veel aan mijn persoonlijke en werk ervaring. En daarmee geef ik zonder mezelf tekort te doen. En weet je? Ik heb door de dieptepunten in mijn leven en de keuzes die ik daarna gemaakt heb tijd en energie vrijgemaakt om andere talenten te ontdekken. De Verborgen Krachten die in mijzelf schuilden en zich lang goed verstopt hadden.

Ik wens je een mooie lente. Geniet van het licht, de warmte in jezelf, de groei in jezelf. Vind de verborgen krachten in jezelf. En wordt het even te koud? Weet dan dat jij de belangrijkste en mooiste mens op aarde bent!

Van hart tot hart,
Sieka